Schermafbeelding 2015-06-21 om 07.40.25 Schermafbeelding 2015-06-21 om 07.40.38 Schermafbeelding 2015-06-21 om 07.40.49 Schermafbeelding 2015-08-08 om 00.26.12Volkskrant-5

 

DINGEN DIE VOORBIJ GAAN

tekst  Margot C. Pol

In de duinen bij Noordwijk staat een jaren zestig bungalow, compleet gemeubileerd en nog precies zo ingericht als toen. ‘Fantastisch, maar ik zag er nooit iemand. Als een soort stalker ben ik dus steeds ernaartoe gefietst, net zolang tot er een keer iemand het gras aan het maaien was.’ Fotograaf Annabel Oosteweeghel (46) sprak de man aan. Zijn tante had hier 55 jaar in haar eentje gewoond, vertelde hij, maar nu ze naar een verzorgingshuis gegaan was, mocht het huis niet verkocht. Sterker nog: tot haar dood wil ze dat alles precies zo blijft als het ooit was, en om dat te controleren, laat ze zich regelmatig in haar rolstoel vanuit het verzorgingshuis naar haar oude huis rijden, zodat ze tussen de gordijntjes door naar binnen kan kijken.

Hier wil ik wat mee doen, wist Oosteweeghel meteen. Van de neef mocht ze naar binnen. ‘Je stapt over de drempel en gaat terug in de tijd. Eerst de geur van oude dekens die twintig jaar niet gelucht zijn, dan de houten schrootjes, de roze wasbakken, de zware, houten meubels. Zelfs haar oude leesbrilletjes lagen er nog. Het was alsof ik een tijdcapsule binnenstapte. Buiten was het leven verder gegaan, maar hier, achter deze bakstenen, was alles nog hetzelfde als vijftig jaar geleden.’ Hoe zou de oude dame hier geleefd hebben? De neef vertelde dat ze uit een aristocratisch milieu kwam. Ze was een knappe vrouw die jong trouwde, maar toen kort daarna haar man overleed, bleef ze alleen achter en hertrouwde nooit. In plaats daarvan trok ze zich steeds meer terug in haar grote, stille bungalow bij zee. Werken was niet nodig, vrienden en familie had ze bijna niet. Ze had twee grote honden en tenniste, dat was alles. In de halve eeuw die volgde werd ze steeds meer een kluizenaar. ‘Als ik aan de jaren zestig denk, zie ik een vrolijke vrouw met een man en kindertjes. Dat ideaalbeeld heeft zij vast ook gehad, maar toen het ophield te bestaan, had zij geen sokken om te stoppen en geen geschaafde knietjes om weer beter te maken. Ze moest alleen verder, maar ze is blijven hangen in hoe het ooit was. Ik zag direct voor me hoe ze daar leefde, verloren in de tijd.’

De scènes zaten al in haar hoofd, samen met twee modellen en een visagist bracht Oosteweeghel ze tot leven. Een stylist zocht er kleding bij, zelf verzamelde ze nog wat details als de oude platen en de foto’s aan de wand, maar verder is bijna alles authentiek. Van de droogbloemen tot de oude sieraden; het was er al. Maar behalve de eenzaamheid wilde Oosteweeghel ook laten zien hoe de oude bewoner na een tijdje haar leven weer oppakte. Op de foto’s vervangt ze lampjes, gaat in haar eentje naar het strand, draait platen. Hoe langer de vijf vrouwen in het huis doorbrachten, des te meer ze in de sfeer van het oude leven kwamen. ‘Op een gegeven moment begon het jonge model door de kamer te dansen alsof ze haar overleden man vasthield. Ik kreeg tranen in mijn ogen, en toen ik de visagist en de styliste aankeek, hadden zij hetzelfde; zo maf, alsof we haar echt zagen.’

Het boek ‘Oblivious’ ligt nu in de winkel, de gelijknamige tentoonstelling is tot xx juni te zien in de Hallen in Amsterdam en daarna door heel Nederland. De titel betekent ‘Vergeetachtig’, want zo eindigt de geschiedenis; de oude dame wordt dement, ze schenkt thee in de planten en moet naar een verzorgingshuis om de hoek. Maar al is alles na 55 jaar anders geworden, in haar huis blijft het leven voor altijd hetzelfde.